De buxusmot is terug uit de winterslaap

De buxusmot is terug uit de winterslaap

De rupsen van de buxusmot zijn weer heerlijk aan het genieten van onze buxus. Het is een plaag die zich steeds verder over Nederland. Toch zijn er verschillende manieren om jouw buxus te redden.

Hoe herken je de buxusmot?
De vlinders verschijnen vanaf eind april tot september. Ze zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van de bladeren. Bij de ideale temperatuur komen deze eitjes uit na 26 dagen. Dan komen de boosdoeners: de rupsen. Deze zijn vuilgeel met een bruine streep over de lengte van hun lichaam.

 

Wat doet de buxusrups?
Kort gezegd: deze rups eet de buxus volledig kaal. De eerste schade is niet goed te zien, maar vanzelf verschijnen dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben. Het kaalvreten gebeurd in groepen rupsen in korte tijd. Als je niet ingrijpt gaan de rupsen in winterslaap en gaan ze het jaar daarop verder waar ze gebleven waren.

 

Wat doe je eraan?
Zorg dat je je buxus een paar keer per jaar controleert op rupsen. Liever voorkomen dan bestrijden! Heb je rupsen gespot? Dan kan je deze bestrijden met (biologische) bestrijdingsmiddelen. Je hoeft de buxus dus niet meteen uit de tuin te halen. Let wel op! Hebben jouw buren last van de rups, dan zal je er zelf ook actief mee aan de slag moeten!

Wij helpen graag!
Weet je niet welke middelen je moet hebben of hoe je deze plaag aan moet pakken? Wij helpen je graag. Samen kunnen we een (buurt) plan maken om jouw buxus te redden!